top of page

O Pioneiro - Kayakafvaarten op de Mondego rivier

Alle dagen, tussen Penacova en Coimbra

Kayak-afvaarten voor iedereen

 

De combinatie van de natuurlijke schoonheid van de Mondego vallei - met haar rotsen, bossen en rivierstranden - én een lichte en stabiele stroming maakten de Mondego rivier tot de top-bestemming voor kanoën en kayak in het centrum van Portugal. Geniet van een ontspannende en verfrissende dag, en observeer de majestueuze roofvogels, ijsvogels en een grote verscheidenheid aan vissen. We hebben afvaarten op ieders maat!


Klik op de onderstaande pijlen voor kaarten en specifieke routebeschrijvingen van elk afspraakpunt:

 

Route 1. Penacova - Torres do Mondego
 

De route voor iedereen! De afvaart start bij de dam in Carvoeira - 500 m stroomafwaarts van het rivierstrand van Penacova - ze eindigt in Torres do Mondego – zo’n 3 km voorbij het strand van Casal da Misarela, en heeft een totale lengte van 18 km. De tocht volgt de natuurlijke vallei van de Mondego – tussen de bossen – en passeert de kleine bergdorpjes Ronqueira, Rebordosa, Louredo, Foz do Caneiro en Casal. Overal langs de rivier bevinden zich kleine rivierstranden van zand en keien, perfect voor een pauze voor een picknick of een frisse duik. Onderweg is er ook een strandbar waar u kan stoppen voor een hapje, een biertje of een ijsje. Dit deel van de rivier kent meestal een lichte stroming, wat de trip sterk vergemakkelijkt zonder enig gevaar te betekenen. Deze trip is dan ook toegankelijk voor alle leeftijden.
 
De tocht duurt ongeveer 3-4 uur per kajak. We spreken meestal af om 10,00 in Torres do Mondego (zie kaart en routebeschrijving) - of om 10.30 in Penacova (zie kaart en routebeschrijving). Wie afhankelijk is van openbaar vervoer kunnen we oppikken in het centrum van Coimbra (zie kaart en routebeschrijving). In Penacova verdelen we dan het materiaal en geven we wat instructies. De kano-afvaart zelf start meestal rond 11.00. en eindigt meestal rond 15.00-16.00 in Torres.
 

Route 2. Penacova - Coimbra

 

De klassieker van de volledige 25 km die we reeds in 1988 organiseerden! Naast de eerste 18 km van route 1, omvat deze route ook de laatste 7 km tot het centrum van Coimbra. Deze route wordt bemoeilijkt doordat de rivier breder wordt en de stroming in de laatste kilometers wegvalt. Bovendien heeft men meestal tegenwind die een zelfs een lichte golfslag kan produceren. Wie deze afstand echter aan kan, heeft het voorrecht om Coimbra vanop de rivier binnen te varen, en van ver de toren van de universiteit te aanschouwen. Deze afvaart is vooral geschikt voor die mensen die niet enkel ontspanning en een buitenactiviteit zoeken, maar ook een fysieke uitdaging.
 
De tocht duurt ongeveer 4-5 uur per kajak. We spreken meestal af om 10,00 aan de watersport club van de “Parque Verde” van Coimbra (zie kaart en routebeschrijving) - of on 10.30 in Penacova (zie kaart en routebeschrijving). In Penacova verdelen we dan het materiaal en geven we wat instructies. De kano-afvaart zelf start meestal rond 11.00. en eindigt meestal rond 16.30-18.00 in Coimbra.

 

Nacht-afvaart 


Eens per maand organiseren we een nachtelijke afdaling bij volle maan voor degenen met enige kayak-ervaring en onze vallei op een andere manier willen leren kennen. Informeer jezelf om te weten wanneer de volgende is!

bottom of page